Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
Segítség, nem számol az Excel!

Segítség, nem számol az Excel!

2013 január 16

Ez a hiba az utóbbi időben több ügyfélnél is felmerült. Mondanám, hogy “népbetegség”, de Etiópiában is beleütköztem, szóval világszerte szezonja van.

Lássuk a tüneteket!

A táblázatunk alján a szumma függvény valami rejtélyes oknál fogva 0-át mutat.

Ennyit vesz észre elsőre az átlag felhasználó.

Mi lehet a probléma forrása:
– Szövegeket nem képes szummázni az Excel, így ha szövegként vannak formázva az értékek, akkor azok 0-át eredményeznének. Ilyenkor kis háromszögek látszanak a cellák jobb felső sarkában.
– Manuális számítás van bekapcsolva, ezért nem frissítődnek a számítások. Ez 2003-as verzióban az Eszközök / Beállítások / Számolás fülön, a 2007-2010-es verzióban a Képletek szalag / Számítás csoportban található.

A harmadik problémaforrás a legérdekesebb! Ebbe futottak bele ügyfeleim mostanában többen.

A probléma oka lehet még a Körkörös hivatkozás!

Ez nem egy újabb hivatkozástípus az abszolút, a relatív és a vegyes után!

A körkörös hivatkozás azt jelenti, hogy egy számításban megpróbálunk egy ebből a számításból kalkulált eredményre hivatkozni. Ez lehet olyan, hogy önmagára (vagy önmagára is) hivatkozunk a cellában, de több számítás esetén egy ebből továbbkalkulált későbbi eredményre hivatkozunk.

Körkörös hivatkozás

Ez olyan, mint a 22-es csapdája. Hogy kiszámítsam ennek a cellának az eredményét, már tudnom kellene egy későbbi, ebből számolt eredményt. Ezzel a hurokkal/körrel megakasztjuk a számítást és az érintett szumma függvények 0-át eredményeznek.

(Szándékosan is használható ez az eszköz, de az egy haladóbb anyag. A felhasználók többnyire véletlenül ütköznek bele: nem lehetőségként, hanem problémaként.)

Ezt a problémát a gyökerénél kell megszüntetni.

A tünet jól látható egy “Körkörös hivatkozás” felirattal az állapotsoron.

Ha azon a munkalapon állunk, melyen a problémás cella van, akkor a Körkörös hivatkozás felirat mellett az állapotsoron az egyik problémás cella címét is látjuk. Ha ennek a cellának a javítását elvégezzük, akkor a következő problémás cella címét jeleníti meg.

Ha az állapotsoron csak a “Körkörös hivatkozás” felirat szerepel, akkor válts a következő munkalapra, illetve akár a következő munkafüzetre, hogy a hibás cella címét megpillantsd. (Van más módszer is, de ez a verziófüggetlen megoldás)

Mit kell tenni ezzel a problémás cellával?
Át kell gondolni a képlet logikáját, hogy milyen cellákkal kellene valójában számolnia, majd módosítani a hivatkozást.

A minta letölthető innen: Körkörös hivatkozás Excel fájl

http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png
Excel, Felhasználóknak, fontos


  1. 1 hozzászólás

  2. köszi, a manuális számolást kapcsoltam be.
    De egy kérdés:

    autofill esetén a másolandó oszlopban a változatlanul hagyandó cellahivatkozás elé rakandó dollár jelet hogy tudom az egész oszopba beírni egyszerre? Pl: e2*d1 to $e2*d1, e3*d1 to $e3*d1 stb.

    szabó peter 2014 július, 6 - 12:06:50

Sorry, comments for this entry are closed at this time.