Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
Hogyan ne használjuk az Excel színezést? Sajnos így használják…

Hogyan ne használjuk az Excel színezést? Sajnos így használják…

2007 március 10

Az Excel színezésével a legfőbb gond az, hogy a színek a gép számára kezelhetetlenek.

Ha mi átszínezzük a kiválasztott cellákat, vagy sorokat, akkor az az excel számára nem tud sorbarendezés, vagy szűrés alapjául szolgálni. A gyárilag beépített függvények sem alkalmasak a színek, színkódok kinyerésére.
Ettől kezdve csak átnézve lehet kiválogatni a színezetteket, ami túl sok felesleges munkával jár.

Az ember számára jobban észrevehető a színezés, ezért kell! de nem az elterjedt módon!

A színezés a láthatóvá tételt kell szolgálja, nem az adattárolást!

A megoldás a következő:

  1. Azt az adatot, amit színezéssel jelölnénk, (ha még nincs benne, az adatbázisunkban) írjuk egy új oszlopba. pl.: ha valaki frissen került a listánkba, akkor vegyünk fel egy adatbázisba kerülés oszlopot a bekerülés dátumával.
  2. A kívánt oszlopon állítsunk be feltételes formázást, ahol megadhatjuk, hogy a feltételnek eleget tevők hogyan legyenek formázva (színezve, keretezve, vastagítva, stb.)

Ha a Feltételes formázást használjuk, akkor a színezés is látszik és az adatot is tudjuk hasznosítani.

A Feltételes formázás trükkjeiről hamarosan írok.

Ha Önnek nagy színezett táblázata van, amit nem a feltételes formázással csinált, írjon és segítek a színek alapján az adatok kinyerésében.

Kiegészítés: a 2007-es Exceltől kezdődően már szűrni lehet színekre.

http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png
Excel, Felhasználóknak, Office, tippek


  1. 7 hozzászólás

  2. Üdvözlöm! Excel színezési tanáccsal fordulok Önhöz. A kérdésem a következő:
    Van egy osztálynévsort tartalmazó táblázatom. 4 éve 28-an voltak a gyerekek, majd a következő évben 30, azt követően 31, idén pedig 32 tanuló van. Minden évben beszúrtam a megfelelő számú plusz sort a táblázatomba, de kézzel színeztem minden második sort. Így persze minden évben újra kellett végeznem a színezés (kézzel). Van-e olyan feltételes formázási parancs, amivel ezt automatikusan meg tudom tenni, tehát a program színezze újra minden második sort? (2007-es Excelt használok)
    Köszönettel: Galó Dániel

    Galó Dániel 2011 március, 13 - 16:35:30

  3. Kedves Galó Dániel!
    Bár 2003-as office-t használok és csak amatőr szinten vagyok, de erre pont a minap jöttem rá.
    Kijelölsz egymás alatt két különböző színű sort. A kijelölés jobb alsó sarkában a jobb egérgombot lenyomva tartod, ekkor a kurzornak kis kereszt formája lesz. Lehúzod a táblázatod végéig, majd a megjelenő kis menüben kiválasztod a “Kitöltés csak a formátummal” lehetőséget.
    Remélem, a 2007-es verzióban is működik.
    Szia!

    Timi 2011 június, 23 - 09:34:59

  4. Parkinzonkórós vagyok. 86 éves. Valahova nyúltam és elment szinek az exelről. A wörd az jó. mit tehetek ? Ágoston
    Mi az a website ?

    Romanszky Ágoston 2011 október, 30 - 21:04:55

  5. Egy olyan segítségre lenne szükségem, hogy… különböző színű cellákban szereplő értékeket szeretnék összeadni, kivonni egymásból a cella háttérszíne alapján (függvényében).

    Minden megoldás érdekel és köszönök!

    Elek

    Székely Elek 2011 december, 17 - 14:23:09

  6. A kérdésem hasonló. A cella háttérszíne, vagy a cellában lévő karakter színe alapján szeretnék összeadni 2007-es excelben. Tud rá valaki valamilyen megoldást???? Köszönöm!

    Andrea 2014 január, 5 - 12:38:34

  7. Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy ha azt szeretném, hogy egy cella színét kézzel megváltoztatom akkor egy ehhez rendelt másik cella színe is megváltozzon akkor azt vajon hogyan lehet megcsinálni? …ha egyáltalán lehet… Segítségét előre is köszönöm!

    Norbert 2014 január, 7 - 18:55:14

  1. 1 Trackback(s)

  2. 2008 okt, 12: Feltételes formázás és hőtérkép

Sorry, comments for this entry are closed at this time.