Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
Feltételes formázás és hőtérkép

Feltételes formázás és hőtérkép

2008 október 7

Korábban már kritizáltam a kézzel színezett táblázatokat, most itt kifejtem, hogyan is lehet ezt manuális színezgetés helyett elegánsan, profin megoldani.

A feltételes formázás az excel egyik gyöngyszeme. Használható hőtérképre, adatérvényesítésre, óriásdiagramokra, stb.

Ezek mindegyikének alapja az, hogy adott egy adattartományunk, ahol sok cellánk fel van töltve adattal. Ha kijelöljük a tartományt, akkor megadhatjuk, hogy milyen cellaértékekre legyen más a formázás, mint a jelenlegi.

Példaképpen tekintsünk egy adathalmazt, mely még nincs megformázva. Hogy ki tudd próbálni lépésről-lépésre, töltsd le a fájlt innen: szinezes.xls (jobb egérklikk mentés másként…)

Lépésről-lépésre útmutató:

3 féle feltételt használhatunk. Amelyikre az első feltétel teljesül, arra a program nem vizsgálja a második feltételt és így tovább. Emiatt először a szűkebb a feltételt, aztán egyre engedékenyebbet kell megadni. Ebben a példában, ha a mostani 3. feltételt próbálnánk első feltételként megadni, akkor a másik két feltétel egyszer sem teljesülne.

A feltételek beállítása után az OK gombra kattintva létrejön a hőtérkép, mely megjelöli a valamilyen szempontból eltérő (túl kevés, túl sok, stb.) adatokat.

Persze a mellékelt excel nem sima hőtérkép. Aki végrehajtja a lépéseket, az jutalmul láthatja a teljes képet. Íme egy részlet a képből:

Hőtérkép részlet

A feltételes formázásban jóval több van, mint amennyit most megmutattam, ezért ennek a cikknek lesz folytatása…

http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png
Felhasználóknak


  1. 9 hozzászólás

  2. Én ezt a módszert vonalas ütemterv készítésére használom.
    A táblázat bal oldalán szerepelnek a tevékenységek és mellette az időtartam (hogy melyik dátumtól, melyik dátumig).
    A táblázat fejlécébe írtam sorrendben a dátumokat – heti ütemterv esetén a 7 napos ugrással.
    A táblázat celláiba írtam egy függvényt, ami nézi, hogy az oszlopfejben lévő dátum bele esik a sor elején beírt tevékenység időtartamába. Ha igen, akkor a feltételes formázás szerint színes lesz a cella.
    Az egész még azzal is cifráztam, hogy a tevékenységek indulási időpontja függhet más tevékenység indulása-befejezésétől, illetve késletetésre is van lehetőség. Az ötlet at igazi ütemterv-készítőktől vettem (pl. MS Project).

    Daniel 2009 május, 29 - 12:21:41

  3. Szia!

    Feltételes formázást meg lehet csinálni úgy, hogy egy másik cella értéke alapján szinez?

    Mighty 2010 március, 23 - 10:18:17

  4. Mighty: igen, ha képletet teszel a feltételhez.

    Till Zoltán 2010 március, 23 - 11:02:38

  5. Sziasztok, nagyon megköszönném, ha valaki megírná, hogy tudok egy feltételt egyszerre több munkjalapon érvényesíteni
    ?? a 2003-ban csak simán kijelöltem a munkalapokat, de 2007ben, ha kijelölök több mlapot beszürkül a feltételes formázás ikon:(
    köszi! V

    viki 2010 március, 23 - 11:16:40

  6. Üdv!

    Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan lehet sorokat úgy kiszínezni, hogy felváltva változnak a sorok színei, pl. zöld, kék, zöld, kék stb. és ha beszúrok középen egy új sort akkor ne legyen egymás mellett azonos színú sor, hanem az új sortól színeződjön át a többi?

    Ezek függetlenek lennének a beírt adatoktól, csupán az olvashatóságot, kiemelést és a sorok vízszintesen való helyes követését szolgálná, akár kinyomtatott formában is

    Köszi. Laci

    Tamás László 2010 november, 28 - 17:22:33

  7. Kérdésem, mi az eljárás, ha öt színt szeretnék megjelentetni?

    Vidock 2011 február, 16 - 20:58:46

  8. Ha egy szóra (“részben”) vagy szórészletre (“rész”) keresek rá a cellában, és azt szeretném feltételes formázással színezni, hogy nézzen ki a képlet?

    Milu 2011 június, 7 - 13:34:31

  1. 2 Trackback(s)

  2. 2008 okt, 12: Hogyan ne használjuk az Excel színezést? Sajnos így használják…
  3. 2008 okt, 12: Óriás diagram és Microchart

Sorry, comments for this entry are closed at this time.