Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
Facebook, LinkedIn, Xing

Facebook, LinkedIn, Xing

2008 december 15

Írtam már közösségi hálózatokról, de a helyzet sokat változott. Az iWiw továbbra is A magyar kikicsoda, egyeduralkodó, de szigorúan magyar.

Az itthon is rohamosan feltörekvő külföldi szolgáltatásoktól teljesen más hozzáállást látunk.

  1. Nem kell meghívó! Iwiw-en fogalmam sincs, hogy miért kell még mindig. Attól tartanak, hogy lesznek ismerős nélküli emberek? Vagy azt gondolják, hogy akkor már bárki regisztrálhat? Nem lehet elit rendszerről beszélni, ha a magyar lakosság negyede rajta van.
  2. Ismerőskeresés. Iwiw-nél írogasd be egyesével, vagy böngéssz a közös ismerőseitek ismerősei között. Külföldi rendszernél megadhatod a hozzáférést a webmailedhez és kikeresi levelezőpartnereid. Következő lépésben megadhatod, kit jelöljön, vagy kit hívjon meg.

iWiw kell, mert az a nagy magyar fényképes telefonkönyv.

A Facebook nem egyszerűen a nemzetközi telefonkönyv ?
Szolgáltatásai tényleg segítenek a kapcsolattartásban:

  • Változáslista van az ismerőseidről (vagy közülük a kedvenceidről): Látszódik, hogy mikor tett fel újabb fotót, mikor költözött, mikor váltott telefonszámot, e-mail címet, mikor vált újra szabad prédává (akár fejvadász, akár pasivadász, akár nőcsábász szemmel)… 🙂
  • Beépített chat szolgáltatása van és kommunikációra buzdító felépítése
  • Könnyen ajánlhatsz ismerőseidnek közös ismerősöket, így még könnyebben épül a kapcsolati hálózat
  • Rengeteg kiegészítővel van ellátva, ami segít érdeklődési kör alapján tömörülni, más netes tevékenységünket megjeleníteni.
  • És ne feledkezzünk meg az e-mail címlista összevetési szolgáltatásáról.

A LinkedIn az angol nyelvű, a Xing a német és magyar nyelvű szakmai „iWiw”.
Ez a kettő karrierépítésben, megbízások szerzésében lehet segítségünkre. Ingyenes regisztrációval is kitűnően használhatók. Erősen ajánlottak.

Ha regisztrálsz a fenti 3 rendszerre, akkor vesd össze a címjegyzékeddel, hogy lendületesebben kezdhess.

FONTOS: A címjegyzékhez hozzáférés más helyeken visszaélési lehetőséget is rejt! Óvatosan! Hi5 úgy tudom nem kérdez, csak küldi a címlistádnak a cuccát.
MeetYourMessenger, MsnClub a messenger jelszavad kéri és ha megadod, akkor az összes partnerednek meghívót küld. A gond azonban később jön, mikor a nevedben küldözget fertőzött linkeket ismerőseidnek. Ha ilyet tapasztalsz, itt a megoldás: http://viruskommando.freeblog.hu/archives/2008/07/29/MSN_virus_ellen_jelszocsere_-_segedlet_kepekkel/
Komolytalan rendszerekre ne regisztrálj, és semmiképpen se add meg a jelszavad!

Zárszóként ha zavar, hogy nincs iWiw fiókod, akkor regisztrálj a facebookra, keress rajta ismerősöket és írd ki az üzenőfaladra, hogy iWiw meghívóra vágysz. Előbb utóbb valaki csak segít.

Időközben írtam egy útmutatót facebookhoz, itt találod: http://www.hatekonysag.hu/letoltes/facebook_utmutato.pdf

http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png
facebook, iWIW, social networking


  1. 11 hozzászólás

  2. Azért ezen a facebookon érdekes és nagy kaland a kiigazodás… 🙂

    iSpirit 2008 december, 15 - 10:21:03

  3. Néhány kiegészítés:

    a) szerintem nem baj, hogy iwiw nem tud címlistát olvasni (lásd az általad is említett negatív következményeket) én úgyse adnám neki oda 😛

    b) a Xing-nek a német és magyar mellett van angol felülete is (nálam azon “fut”, valamint spanyol, francia, olasz, portugál, holland, svéd, finn, orosz, lengyel, török és három, általam nem azonosítható (valamilyen távolkeleti) nyelven tud kommunikálni.

    c) egyébként a Xing-en találtam már amerikai ismerőst, ahogy a linkedIn-en is futottam bele német kollégába, ezért nem szűkíteném le földrajzilag.

    d) és én is mindenképp ajánlom mind a Xing-et, mind a linkedIn-t, mert szakmailag sokkal alkalmasabbak kapcsolatok ápolására, mint a facebook, myspace vagy akár az iwiw.

    e) és ne felejtsük el a ning-en létrehozható ezernyi mikroközösséget, amely esetenként fonotsabb lehet, mint a nagyok 🙂

    Varsányi Martina (xSolutions) 2008 december, 15 - 11:14:53

  4. Martina: köszönöm, én is óvatosan (pár saját címmel kipróbálva) jártam körbe a címlista beolvasásos témát 🙂

    A nyelveket kicsit félreérthetően írtam:
    Angol nyelvterület felé a LinkedIn az elsődleges, német nyelvterület felé a Xing.

    Ning-nek utánanézek, azt még nem próbáltam.

    iSpirit: múltkor én is megkűzdöttem vele, mert nem találtam egy-két dolgot rajta. megérte.

    Till Zoltán 2008 december, 15 - 13:22:43

  5. Hát igen a meghívóra szükség van, mert nekem van olyan ismerősöm, aki a kiskutyáját regisztrálta az IWIW-en. Persze az ilyennek a meghívó sem akadály, de ha nem lenne már nem is tudnánk használni a Wiw-et a túlterhelés miatt.

    Zoli 2008 december, 17 - 12:42:12

  6. Ez a cikk tetszett 🙂 iwiw tényleg mivel nem fejleszt, nem olyan interaktív mint a facebook, szerintem unalmas… passzív kapcsolattartásra jó, de azért a Facebook sokkalta jobb, ráadásul az érdeklődési körödnek megfelelő emberkékkel ismerkedhetsz meg

    Váraljay Gabriel 2009 február, 17 - 14:31:55

  7. A meghívásnak az IWIWen volt már hasznom, mert egy spam küldőről gyorsan kiderítettem, hogy el probálja rejteni identitását, úgy hogy nem létező személyeket hozott létre.

    Daniel 2009 május, 29 - 11:59:21

  8. Sziasztok ha valaki tud nekem küldeni egy iwiw meghivot azt megköszönném cim bubuka6666@citromail.hu

    Mixi 2009 december, 26 - 07:46:33

  9. http://www.facebook.com/notes/hatekonysag-blog/linkedin-ahol-szakmai-okokbol-erdemes-fent-lennunk/137858349561270 – itt írtam róla egy lépésről-lépésre útmutatót.

    Till Zoltán 2010 június, 21 - 13:11:10

  1. 3 Trackback(s)

  2. 2008 dec, 15: Turulcsirip - Till Zoltán
  3. 2009 feb, 1: Facebook, LinkedIn, Xing « NetSzemle 2.0
  4. 2009 okt, 16: Elmosta a hírfolyam az iwiw üzenőfalat | Hatékonyság Excel Blog

Sorry, comments for this entry are closed at this time.