Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
Hasznos Excel függvény: Darabteli (CountIf)

Hasznos Excel függvény: Darabteli (CountIf)

2007 november 21

Ez az a függvény, amit érdemes mielőbb megismerni, aztán pedig csűrni-csavarni.
A hozzám érkező segítségkérések nagy részére EZ a megoldás. Mivel mostanában keveset írtam ide, ezért kárpótlásként írok most pár ütősebb tippet. Olyat, amilyet kevesen ismernek 😉

Annak, aki most ismerkedik a DARABTELI függvénnyel:
Ez a függvény azokat a cellákat számolja össze, amik eleget tesznek a megadott feltételnek.
Az angol nyelvű verzióban CountIF néven szerepel, amit DARABHA névre lehetne fordítani.

Használata: DARABTELI ( Tartomány ; Feltétel )

Ez akkor válik érdekessé, ha gyakorlati példákon keresztül nézzük a működését.

1. Hogyan ellenőrizzük, hogy az új sorok szerepelnek-e már a meglevő listánkban?

Az ismertebb, oktatott módszerrel minden olyan sor mellett az a darabszám szerepel, amennyiszer szerepel a listában. Kb. erre találták ki eredetileg.

MS Excel Darabteli

A fenti módszer szépséghibája, hogy ezzel ugyan látszik, melyik ismétlődik, de a duplák, triplák kiszűrése, eltávolítása még így is túl manuális.

És itt jön az egyik trükk:
A megoldás nem bonyolult, inkább irassuk ki, hogy hányadik előfordulása az adott listában. Így már látszik az “eredeti” és a többi “másolat”. Ezt követően már könnyedén kiszűrhetők, vagy rendezhetők az ismétlődések, az eredetik pedig biztonságban maradnak.

MS Excel Countif duplicate

Az cellahivatkozások tanulmányozásához ajánlom figyelmetekbe a korábbi (abszolút, relatív és vegyes cellahivatkozások) című bejegyzésemet.

2. Sorrend kialakítása függvénnyel

Az aránylag ismert módszer segítségével olyan sorrendet kapunk, ahol a holtverseny miatt lehetnek ismétlődő sorszámok.

MS Excel Darabteli sorrend

A másik trükk:
A holtversenyen belüli pozíció figyelembe vétele:

MS Excel Countif sequence

A példákat tartalmazó excel letölthető innen (benne egy itt még be nem mutatott példával): Excel darabteli minta

Lesz még szó a darabteliről, mert a java még hátravan… Hogy ne maradj le, iratkozz fel az értesítőre és persze a hozzászólásokban kiváncsi vagyok a véleményedre!

https://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png https://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png https://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png
Excel, Felhasználóknak, függvény, haladó, tippek


  1. 54 hozzászólás

  2. Igazán kiváló az oldal.
    Én is régóta foglalkozom excellel, de most olyan gondom akadt, ami miatt a segítségedet kérem:
    Adott egy Access-ből csatolt adattábla. A második oszlopában csak nevek vannak. Minden név többször is szerepel. Az oszlopon szűrő van.
    Az adattáblán kívül egy cellában kellene látni, ha a tábla egy névre van szűrve; úgy, hogy szűréskor megjelenjen a név, amelyikre szűrtünk. Ha nincs szűrő bekapcsolva, akkor lehetne az adott cella üres, vagy látható valamilyen felirat. (pl: “szűretlen”)
    No, ennyi. Van ötleted? Egyáltalán meg lehet ezt oldani?

    Előre is köszönöm!

    TL

    Tankó László 2013 július, 26 - 13:14:19

  3. Sziasztok,

    Két kérdést szeretnék feltenni, remélem sikerül megoldani a problémám. Az egyik a szín szerinti összeszámolás. Adott egy táblázat, mely bizonyos feltételek teljesülésekor piros, sárga vagy kék színnel megjelöli a cellát. Arra az infóra lenne szükségem, hogy mely színből mennyi szerepel a listában.
    Másik kérdés:
    Adott egy táblázat, ami év végéig kb 20 000 sorosra bővül és ismétlődő adatokat tartalmaz. A oszlopban egy terméknév, B oszlopban egy dátum. Van egy kimutatás, ami ezekből az adatokból dolgozik. Azt szeretném, ha a kimutatás megmutatná azt a legutolsó dátumot, amikor változás történt az adott termék esetében.
    Remélem elég érthetően írtam le a dolgot, és lesz is rá megoldás. A válaszokat előre is köszönöm.

    Bakter

    Bakter 2013 augusztus, 6 - 14:47:50

  4. Sziasztok adottan az lenne a problémám hogy van 1 táblázatom elég sok adattal és nekem minden 5. sort ki kellene másolnom 1 másik füllre ugy ha az érték változik akkor a kimásolt adat is ennek megfelelöen változik

    Ádám 2014 április, 5 - 10:29:06

  5. Sziasztok! Nézegettem az oldalt. Teszik. Nekem egy olyan bajom van, hogy programból (függvénnyel) hogy lehet összeszámolni azokat a sorokat, amelyekben egy adott oszlopban tartalmaz egy szövegrészt ? Tehát nem tudom megmondani neki, hogy Darabteli (tartomány, feltétel), mert a feltételben nem elég az =…). Mindezt egy egyszerű szűréssel elérhető lenne (az általános szűrőnél a “tartalmazza” lehetőséggel ki lehet szűrni, de akkor minden esetben kéne szűrögessek… (Egyébként jelenleg Libre Office-ban dolgozok…de úgy látom hasonló az Excelhez) Előre is köszi.

    Titia 2014 augusztus, 27 - 06:57:50

Sorry, comments for this entry are closed at this time.