Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
Excel hibaelhárítás – Számok szövegként

Excel hibaelhárítás – Számok szövegként

2008 június 8

Ha egy másik program adatait olvassuk be, vagy másolunk egy weboldalról excelbe, akkor előfordulhat, hogy számnak látszó értékeinkkel az excel nem jól, vagy egyáltalán nem számol.

Fehér holló gyakoriságú? Dehogy, pl. egyik telefontársaság hívásrészletezőjében is összegezhetetlenek az összegek.

Rendezésnél még rákérdez a program, hogy “Számként kezeljünk mindent, ami számnak látszik?”
Bár függvények használatánál is megtenné!

Adott egy lapunk, amin egyes cellák bal felső sarkaiban kis zöld háromszögek jelzik, hogy valami nem stimmel. Ha rákattintok a cellára, akkor balra kis felkiáltójel jelenik meg. A felkiáltójelre húzva az egeret kiírja: “A cellában lévő szám szövegként van formázva, vagy aposztróffal kezdődik.”
(Pont ilyen körülményes, mint ahogy leírtam 🙂 )

Nem írom le, hogy nem lehet, vagy hogy nem érdemes ezeket javítani, inkább egy egyszerű, használható megoldást mutatnék be kétféleképpen.

Készítettem róla egy képsorozatot/diabemutatót és egy videófájlt.

Ugyanez a módszer videóban:

Egy képsorozat, vagy diabemutató, ami lépésről-lépésre bemutatja a teendőket, szerintem sokkal praktikusabb lehet, mint egy videó. Ideális a tempója, se túl gyors, se túl lassú, nem több és nem kevesebb, mint amennyinek lennie kell.

Nem minden esetben képsorozat lenne, mert mozgás szemléltetéséhez videó lesz.

De a fontos számomra az, hogy Te mit szólsz hozzá? Kérlek szavazz, hogy lássam érdemes-e foglalkoznom vele! Ha van ezzel kapcsolatban érved, ellenérved az is érdekelne, kérlek írd be a hozzászólások közé!Bár itt a blogon látszólag pangás volt, a háttérben több változás elindult.

1. Egyszerűsítettem és teljesen magyarítottam az e-mail értesítőre feliratkozást. Most már nyugodtan ajánlhatod ismerősödnek az oldalt, könnyen fel fog tudni iratkozni.

2. Hamarosan az e-mailre feliratkozottak külön kiváltságokhoz jutnak. Ha még nem iratkoztál fel, akkor iratkozz fel most!

Köszönöm segítséged!

https://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png https://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png https://www.hatekonysag.hu/blog/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png
Excel, fontos, tippek


  1. 15 hozzászólás

  2. rss feliratkozás is jó vagy az e-mailben más is lesz?

    HiA 2008 június, 8 - 22:03:38

  3. E-mailben más is lesz!

    Till Zoltán 2008 június, 8 - 22:17:38

  4. Hasznos, ötletes megoldás. Én eddig másképpen oldottam meg. Kijelöltem a problémás oszlopot, majd átmásoltam egy új helyre, mint értéket. Aztán vissza másoltam az eredeti oszlopra.

    Hódi Gusztáv 2008 június, 9 - 07:53:46

  5. nagyon szellemes. én is segédoszloppal (másolás, beillesztés) oldottam meg a hasonló problémát.
    örültem volna, ha a bemutató azt is tartalmazza, hogy milyen formátumúvá válik a cella a művelet után (szám v. általános), illetve a formátum is alkalmazkodik a számokhoz (csak a balra igazítást kellett volna leszedni). mindezt természetesen nem magam miatt, hanem más “szerencsétlenek” miatt… 🙂

    Máthé Gábor (Balu) 2008 június, 9 - 12:28:17

  6. Balu, köszönöm észrevételed. tényleg beletehettem volna.

    Az lenne a szerencsés, ha ezt kipróbálnák saját gépükön. Ott mindenről meg tudnának győződni és jobban megragadna bennük.

    Mikor oktatok, akkor igyekszem sok önállóan megoldandó feladatot adni, hogy rögtön alkalmazniuk kelljen az újonnan megtanult eszközöket.

    Till Zoltán 2008 június, 9 - 13:05:39

  7. trükkös! 🙂 én magam is segédoszloppal (másolás, irányított beillesztés) oldottam meg ezt a problémát.
    (csak azért nem 10 pont, mert a bemutató nem tartalmazza annak ismertetését, hogy a művelet végeztével általános vagy szám formátumú lesz-e a cella, nem tartalmazza a számmá alakított oszlop jobbra igazítását és a szorzószám eltávolítását)

    Máthé Gábor (Balu) 2008 június, 9 - 13:08:57

  8. Hamarosan az e-mailre feliratkozottak külön kiváltságokhoz jutnak. Most csak annyit szeretném kérdezni, hogy ezt hogyan kell értelmezni?

    Závaczki Ádám 2008 június, 17 - 17:08:29

  9. Ádám, lesznek leírások, fájlok, amiket a blogon nem publikálok, de az e-mail listának kiküldök. Ezekről RSS-en, blogon maximum értesítést adok, de a tartalmát csak a regisztráltak láthatják.

    Till Zoltán 2008 június, 17 - 17:26:27

  10. Más sem szereti annyira a videókat. Cett blogjában érvként ezeket hozta fel:

    * Nehezen szerkeszthető, tagolható, az érdeklődő nem tudja gyorsan felmérni annak teljes tartalmát.
    * Ha nem előre megtervezett forgatókönyv alapján készíti az ember, akkor tuti szétcsúszik vele, rengeteg bakit fog tartalmazni.
    * Sokkal tovább tart a blog látogatóinak megnézni videón egy post-ot, mint átolvasni ugyanazt.
    * Sok esetben az ember nem is tudja meghallgatni a videót, mivel olyan környezetben/helyzetben van épp, amikor csak olvasni tud a számítógépén.

    Te milyen előnyeit, hátrányait látod?

    Till Zoltán 2008 június, 21 - 10:45:11

  11. Nem tudok szavazni,mert mind a két megoldásra igényt tartanék.

    Tetszik a videó,mert jól megértem.
    Tetszik a képsorozat,mert elmentve,mikor szükségem van rá,gyorsabban visszakereshető.

    Welker József 2008 június, 26 - 11:00:27

  12. Nagyon ötletes megoldás 🙂
    Van valami tippetek a fordított esetre is? (tehát számnak gondolja a cellát, mert számok vannak benne, de nekem nagyon kéne az elejére az a nulla….)
    Végső elkeseredésemben makrót írtam rá….

    Beck Boglárka 2008 július, 28 - 10:33:26

  13. Köszönöm.
    Itt találsz rá egy megoldást:
    http://www.hatekonysag.hu/blog/automatikus-atalakitas-megelozese-excelben.htm
    A másik lehetőség, ha pl. mindig 5 számjegyet akarsz mutatni, hogy egyedi számformátumot állítasz be a cellára: 00000

    Till Zoltán 2008 július, 28 - 10:46:45

  14. A gondom az, hogy nekem a képletekkel is ezt csinálja: szöveggé teszi őket. Szabályosan be van írva, hogy =D2-E2, a végeredmény az, hogy odaficcenti elé a ^ jelet, majd kiírja a cella tartalmára, hogy =D2-E2… XD

    Lángharcos 2009 március, 11 - 08:56:47

  15. Jó ötlet, ezzel elég sokat szívtam 🙂

    Zsolt 2009 november, 13 - 18:31:15

  16. Helló!

    Én is ezt a megoldást alkalmazom, azonban ha makróba felveszem az eljárást, egy bizonyos oszlopra hibás eredményt ad. A fájl egy programból exportált adatbázis, melyben a szám formátumok mind szövegként szerepelnek. A bizonyos oszlopban % értékek vannak (15,4929, 18,8524 vagy 7,563 formátumban, nincs % jel). Az 1-gyel való szorzás után frankón 154929, és 188524, 7563 eredményt kapok, sőt lesz olyan cella, amin marad a kis zöld háromszög. Erre tud valaki valamilyen megoldást adni? Nagyon megköszönném.

    Ceree 2010 július, 30 - 10:36:26

Sorry, comments for this entry are closed at this time.