Warning: Use of undefined constant ddsg_language - assumed 'ddsg_language' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/htdocs6/hatekonysaghu/home/www/blog/wp-content/plugins/sitemap-generator/sitemap-generator.php on line 44
október, 2007 | Hatékonyság Excel Blog

Archive for október

Microsoft-ék nem tudnak számolni?

2007 október 21

Az Excel 2007 tartalmaz egy számolási hibát! Illetve egyet biztosan, mert ezt felfedezték és most már letölthető hozzá a javítócsomag a Microsoft Update-en keresztül.

Ha egy tizedestörtet megszorzol egy egész számmal, és az eredmény 65 536 vagy 65 566 körüli, akkor azt az excel 100.000-nek jeleníti meg. Konkrét példák: 850*77,1 vagy 425*154,2 stb.

Excel 2007 számítási hiba

Állítólag ez csak megjelenítési probléma, tehát a kapott eredménnyel tovább számolva a többi számítás eredménye már jó lesz.

A fenti ábrán egy kicsit körüljártam a problémát (a használt képleteket beírtam a számítás mellé jobbra) és kipróbáltam néhány egyszerű műveletet: *1, +1, -1, /1
Az eredmény érdekes volt, mert a kivonásnál jól működött, a többi esetben nem!

Lehet mondani, hogy ez a hiba talán 2x fordulhat elő egy élet alatt (hiszen nem derült ki sem a tesztek alatt, sem a bevezetést követő hónapokban), ezért nem kell annyira felfújni.

Ha az excel munkafüzeteinkben tényleg kritikus számításokat végzünk, akkor ez rossz döntésekhez, az pedig akár komoly veszteségekhez, vagy haszonkieséshez vezethet.

Remélhetőleg nincs benne több hiba, de ez nem zárható ki teljesen! Ugyanígy persze más termékben is előfordulhatnak hibák.

Inkább ne bízzunk vakon a számításokban, képleteinkben. Az egyik beépített pénzügyi függvénynél is hallottam már hibáról. Sajnos ez van!

Érdemes lehet 2 féleképpen számíttatni a fontos eredményeinket, így valószínűbb, hogy kibukik az esetleges hiba:

Excel kereszt-ellenőrzés
Így néz ki egy excel keresztellenőrzés (cross check).

Ezen az ábrán a színek az összegzett tartományokat jelentik. A sárga tartományt az alatt, a kéket tőle jobbra, a pirosat pedig a jobb szélen szummáztuk.

Persze ez sem 100% biztonságú, de legalább megtettük, amit lehetett.