DBC Database & CRM Consultancy
Adatbázis fejlesztők

Hasznos tippek
a sikeres ECDL vizsgához.

Tudnivalók

Az ECDL (European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-Használói Jogosítvány) sokkal gyakorlatiasabb a régi OKJ-s (Országos Közoktatási Jegyzék szerinti) Szoftverüzemeltetői bizonyítványnál, valamint nemcsak hazánkban, hanem 75 országban egységesen elfogadott.

Az ECDL megfelelője az Egyesült Államokbeli ICDL (International Computer Driving Licence - Nemzetközi Számítógép-használói Jogosítvány).

Gyakorlatiassága megmutatkozik abban is, hogy egyetlen elméleti vizsga kivételével mindegyik vizsga gyakorlati és ténylegesen munkához használt szoftverekkel foglalkozik.

Ugyanígy a vizsgázásnak nem előfeltétele a tanfolyam. A gyakorlati tudást kell egy példán bebizonyítani.

Ha Önnek csak egy kis segítség, esetleg pár magánóra kellene hozzá, hogy biztosan sikerüljön a vizsgája, forduljon hozzám nyugodtan!

A vizsgapéldák mindegyike követelményrendszerrel, pontozással tételesen fel van sorolva az ECDL vizsgapéldatárban.

Az OKJ-ssal szemben nincs benne DOS oktatás, mert azzal egy átlag felhasználó nem találkozik. Régebben szükség volt rá valóban, most viszont már csak a rendszergazdáknak érdekes. Szóval kissé idejétmúlttá vált. A vörösposztós elméleti vizsgáztatás pedig szintén nem része az ECDL-nek.

És most jön a fekete leves!

Sajnos azonban nem tökéletes az ECDL sem és tudtommal amilyen rögzített a tematikája az OKJ-s-nak (és emiatt már elavult, idejétmúlt) ugyanolyan nehéz elérni az ECDL-ben szereplő hibák kijavítását is.

Évek óta benne vannak ugyanazok a hibák a példatárban.

Az elméleti kérdések között jónéhányra nem lehet értelmes választ adni. Többhöz magyarázat kell, különben el is fogadható lenne, meg nem is.

A vizsgapéldák sok helyen el lettek írva, így például excelben egy cellában két külön dolgot kellene kiszámolni, azaz lehetetlen dolgot kér.

Úgy érzem a benne szereplő példák igencsak csapongóak, ahány példa, annyi féle dolgot kér. Ezzel oktatóként igencsak meg kell szenvedni.

Elméleti kérdéssoron olyan dolgot is kérdez, mely egy informatikai szakembertől is utánanézést igényel.

17 tipp a sikeres ECDL vizsgához:
 1. Elméleti, azaz 1. modul vizsgáját a legvégére hagyd. Mert az csomó olyan dolgot tartalmaz, amire a többi modul megtanuláskor kapod meg a választ. Könnyebb lesz nagyobb rálátással.

 2. Elméleti modul vizsgájánál, ha úgy érzed, hogy a választási lehetõségek nem fedik tökéletesen az igazságot, akkor azontúl, hogy jelölöd a helyes választ, írd is hozzá, hogy mire gondolsz itt.

 3. Egyik vizsgán sem feltétel, vagy pluszpont a helyesírás. Írd be gyorsan és ne foglalkozz vele, hogy annak minden betûje tökéletes-e.

 4. Olvasd el a leírásban, hogy milyen tiltott mûveletek vannak és semmiképpen ne hajtsd végre azokat! Inkább hagyd ki azt a részt. Ilyen Excelnél az eredmény kiszámolása és beírása kézzel, valamint...

 5. Nagyon fontos szövegszerkesztõ vizsgánál! Nem használhatod indokolatlanul az entert. Azt kizárólag bekezdések végén szabad használni. A sorok a margóig tartanak és ott automatikusan tördeli azokat a szövegszerkesztõ. Ha nem margóig kell tartson, akkor a sortörést a shift+enter billentyûkkel tudsz beszúrni.

 6. Gyõzõdj meg róla, hogy pl. a szövegszerkesztés vizsga feladatlapján milyen részfeladatokat néznek a megvalósításban és melyik alap és melyik felsõszintû. Ezeknek a megoldására törekedj!

 7. Olvasd el a feladatleírásban, hogy mi az értékelés módja. Nézd meg mennyi alapszintű és mennyi emelt szintű feladatot kell teljesítened, illetve melyik részfeladat hány pont. Könnyebb átugrani a lécet, ha látod hol a léc.

 8. Tipushiba, hogy a szövegszerkesztés vizsgánál kifelejtenek egy-egy alapszintû formázást. Ez egyértelmû, hogy kifelejtõdött csak, mert a szöveg másik részében ugyanezt jól megalkotják. Nézd át tövirõl hegyire leadás elõtt, hogy minden olyan-e, mint amilyennek lennie kell.

 9. Tanuld meg a tabulátor használatát a wordnél ez ugyanis nagyon sok feladat része és a pontsort is ezzel kell húzni.

 10. Adatbázis kezelõi vizsgánál nézd meg melyik feladatrész hány pontot ér és aszerint állj neki. Ne vesztegesd az idõt olyanra, ami mindössze 2-3 pont és nem tudod gyorsan megoldani. Ha már minden más megvan, foglalkozhatsz vele.

 11. Adatbázis kezelõi vizsgánál hiba szokott lenni, hogy a feladat B részének megoldásával felülírják az A rész megoldását. Ez abból adódik, hogy az új adatbázis létrehozásánál egy már létezõt választ ki, illetve ugyanoda, ugyanolyan néven próbálja meg létrehozni. Ha külön fájlokba dolgozol, akkor eltérõ nevet kell adj nekik.

 12. Nem kell valósághû, vagy érdekes adatokat kitalálnod adatbázis mintaadatainak. Egyszerûen írd be, ami eszedbe jut.

 13. Dátumot legjobb a dátumrészeket / jellel elválasztva felvinni. Ezt elfogadja, a kötõjelet, pontot, szóközt nem mindig.

 14. Ha tanfolyamon vagy és nem valós példákon gyakoroljatok, akkor azt ne hagyd annyiban, mert szükség van konkrét példákon gyakorlásra.

 15. Vizsga előtt (ne utolsó fél órában) próbafeladatokon gyakorolj önállóan is. Itt kiderül, ha valaminek még utána kell nézz. Nézz is utána és próbáld meg újra.

 16. Gyakorláskor csináld is meg a feladatot, mert ha elolvasáskor azt gondolod sima ügy, apró csavarok miatt előfordulhat, hogy valamilyen trükköt igényel.

 17. Ne aggódj a vizsga miatt. Ha valami okból nem sikerül, a sikertelen próbálkozásnak nem marad nyoma, mindössze a vizsgaköltséget kell újra fizetni (kb. 4000 Ft lehet)A blog menüponton belül rendszeresen tippeket, megoldásokat mutatok be

Ha nem szeretne róla lemaradni, akkor iratkozzon fel a Hatékonyság.hu szoftveres hírlevelére.

Név:
E-mail:
E-mail címével nem fogunk visszaélni, nem adjuk ki másnak és nem küldünk Önnek felesleges e-maileket (Egy hónapban maximum két levél várható tőlünk, de előfordul, hogy kevesebb. Bármikor leiratkozhat.

Ajánlja ezt a weblapot ismerősének!

Üdvözlettel:

Till Zoltán
Nyilvántartóprogramok fejlesztése
Szaktanácsadás, oktatás

Tel: 06-70-411-4547
e-mail: tz @ hatekonysag.hu
1141 Budapest,
Szugló u. 82

MCP - Microsoft Certified Professional

Kezdőlap | Nyilvántartások szerepe | Adatbázis fejlesztés
MS Access Runtime - költséghatékony megoldás
CRM - Ügyfélkapcsolat Menedzsment | Adatbázisok összefésülése
HR nyilvántartó | Névnapok Outlookhoz és palmhoz
Hívásrészletező feldolgozó program
Excel megoldások az üzleti élethez | Promóciószervező bemutató
Szabadságok | Szabadság nyilvántartó bemutató
Letöltések | ECDL vizsga tippek | Számítógépes tanfolyamok
Referenciák

(C) 2002-2008 Hatekonysag.hu Kft. Minden jog fenntartva. ECDL vizsga tippek.